شاخص ها یا سنجه ها
سنجه چیست؟
سنجه ابزاری است که به وسیله آن میزان تحقق هدف عینی در برنامه سنجیده می شود و به عنوان شاخصه موفقیت یا عدم موفقیت برنامه در می آید.
شاخص چیست؟
شاخص عبارت است از ابزاری که کیفیت اجرا یا میزان تحقق هدف را نشان می دهد.
شاخص نشانگر است و نشان می دهد.
شاخص خودش هدف نیست نشانگر تحقق هدف است.
به طور کلی، شاخص اندازهای است که اجزای مختلف یک مفهوم کمّی یا کیفی را نشان میدهد.
الف) موضوع های کمّی به صورت ذیل نشان داده می شوند:
- تعداد
- درصد
- نسبت
- میزان
ب)موضوعات کیفی به صورت ذیل نشان داده میشوند:
- وجود و عدم (بودن یا نبودن ) (داشتن و نداشتن)
- رتبه و اولویت (کم، متوسط، زیاد) (ضعیف، متوسط، قوی)
در ادامه بخوانید: KPI چیست؟ شاخصی برای اندازهگیری عملکرد در رسیدن به اهداف
همانطور که میبینید ما در مورد شاخصهای کمّی به طور معمول به این فکر میکنیم که آیا آنچه اندازه گرفتهایم به کارمان میآید؟ یا اینکه، آیا نسبت به منابعی که برای اندازهگیری و کنترل آن دقت میکنیم، ارزش ایجاد میکند؟
اما در مورد شاخصهای کیفی یک چالش اضافه هم داریم. چیزی که اندازه گرفتهایم، تا چه حد به پارامتری که واقعاً مورد نظر ما بود، نزدیک است؟ تا چه حد میتوانیم به آن اطمینان کنیم و اینکه آیا موضوع مورد نظر ما را به درستی میسنجد و برآورد میکند؟
از آنجا که بررسی و تجزیه و تحلیل موضوعات نیازمند اطلاعات مناسب است، پس از تعاریف بالا از مفهوم شاخص به این مفهوم میرسیم که شاخصها اولین مجموعه اطلاعات در مورد یک موضوع را به دست میدهند و درواقع، اولین پل ارتباطی کارشناس با موضوع مورد نظر است.اصولاً تعريف شاخص هاي قابل اندازه گيري يكي از ملزومات اساسي هر نوع برنامهريزي است. به هنگام بودن، قابل اطمينان بودن و معنی دار بودن اين شاخص ها اهميت فراواني در تعيين راهبردها، سياستها و راهكارهاي اجرايي هر سازمانی دارد.
در حقیقت شاخص ها نقش هشداردادن به تصميم سازان در خصوص وجود مشكل های بالقوه يا پنهان در يكسری زمينه های خاص و يا ادامه روند مطلوب در زمينه های ديگر است.
تأثیر گسترده شاخصها در شناخت موضوعات و به دنباله آن در ارزیابی عملکرد، ضرورت تلاش و دقت کافی در تعیین شاخصها را روشن میسازد.
تفاوت شاخص با استاندارد
استاندارد عبارت است از حد یا حدودی قابل قبول از یک شاخص که مبنای قضاوت عملکرد یا وضعیت را با یک استاندارد خط قرمز برای آن شاخص نشان میدهد. شاخص نشان میدهد که وضعیت چیست؟ استاندارد نشان میدهد که آیا وضعیت مطلوب است یا خیر؟ و اینکه آیا اهداف و سیاستهای سازمان تحقق یافته اند یا خیر؟
مثالهایی از استاندارد با استفاده از شاخص:
- حداقل سواد قابل قبول برای کارکنان 70درصد می باشد.
- حداقل دانش شبکه های اجتماعی در سواد رسانهای 85درصد میباشد.
- حداقل دستمزد کارشناسان فنی 20درصد بیشتر از کارمندان میباشد.
- حدود قابل قبول برای گرفتن گواهینامه کسب مهارت حداقل 70درصد میباشد.
حال با توجه به مطالب ذکر شده چنین نتیجه گیری می شود که ارزشیابی یعنی تطبیق شاخص با استاندارد و قضاوت تحلیلی آن. استانداردها باید منطقی، قابل دستیابی و قابل اندازه گیری باشند
[1] Scales
[2] Information Technology